Geplaatst op Geef een reactie

7 tekenen dat je moeder bent

Natuurlijk hoef ik jou niet te vertellen dat je moeder bent, dat weet je zelf ook wel. Maar moederschap is niet alleen af te zien aan het levende bewijs van een kind dat jij op de wereld hebt gezet. Er komen ook rare trekjes om de hoek kijken. Herken jij jezelf in één van deze dingen?

1. Je bent moe

Sinds je mama bent, ben je moe. Misschien begon het zelfs al bij het prille begin van de zwangerschap. Toen de zwangerschap vorderde, regelde moeder natuur dat je door veelvuldige plasmomenten en andere ongemakken vast kon wennen aan gebroken nachten. De eerste weken als mama is slaap zeldzamer dan water in de sahara. En er is niet voor niets een hashtag ‘teamnosleep’. Zelfs met een goede slaper (afkloppen!) ben ik toch vaak moe, door het combineren van werk, kind, partner en mezelf. En de mamadagen met dochterlief zijn ook een stuk intensiever dan een vrije dag voordat ik moeder was.

2. Snacken doe je stiekem

‘Wat heeft mama daar nou?’ Heb jij ook een kleintje wat álles door heeft? Een cookie craving rond de middagdip of snacken tijdens het koken – ik hoef het niet meer te proberen zonder dat dochterlief het in de gaten heeft. Ik las al eens over moeders die koekjes meesmokkelen als ze de was ophangen of naar het toilet gaan. En weet je? Ik snap ze wel.

3. Momlife in je tas

Is de inhoud van jouw tas ook zo veranderd sinds je moeder bent? Zelfs de tassen die ik ook gebruik voor zakelijke afspraken zitten vol met dingen die met het moederschap te maken hebben. Een extra paar doekjes, rozijntjes voor ‘noodgevallen’, papiertjes, een stuk speelgoed. Ook zit er regelmatig nog een luier in (een schone hoor, wees gerust) of ontdek ik ‘schatten’ die mijn dochter verzameld heeft.

Mommybags van Childhome

4. Je kan niet meer voor jezelf shoppen

Jouw kind steelt de show en kleed je aan met de meest leuke outfitjes. Een broekje hier, een shirtje daar. Nieuwe sjaal of een extra haarclipje. Wat is het toch verslavend leuk om kinderkleding te kopen. Persoonlijk vind ik het zelfs steeds leuker, nu mijn dochter een peuter van twee-en-een-beetje is en dus echt mensje. Shopsessies voor mezelf vind ik echter helemaal niet leuk meer. En als het al lukt iets voor mezelf te kopen, heb ik toch ook altijd weer iets voor dochterlief meegenomen.

5. Praten over je kind

Ik hoop, hoop, hoop altijd dat dit bij mij nog wel meevalt. En dat ik ook nog ‘normale’ gesprekken kan voeren. Maar misschien denken bekenden van mij nu dat ze dit lezen daar wel heel anders over, haha. Toch gaat praten over je kind zo makkelijk. Te makkelijk. Zeker de eerste maanden is een goed gesprek over een ander onderwerp dan ‘kind’ heel moeilijk.

‘’Nee, dat doen we niet hoor’ hoor ik mezelf zeggen.’

6. Praten in wij-vorm terwijl je ‘jij’ bedoelt

Doe jij dit ook? Wanneer ik mijn dochter aanspreekt op haar gedrag, bijvoorbeeld om uit te leggen dat iets wel of niet hoort, betrap ik mezelf erop dat ik in wij-vorm spreek. ‘Nee, dat doen we niet hoor’ hoor ik mezelf zeggen. Terwijl ik toch écht bedoel dat zíj iets niet moet doen.

7. Je praat in clichés

Ik heb nog nooit zo vaak clichés gebruikt als nu ik moeder ben. Dingen als ‘genieten hoor!’ en ‘het gaat zoooo snel’ vliegen mijn mond uit voor ik er erg in heb. Hoe irritant! Niemand zit toch te wachten op een gesprek wat alleen uit standaardtaal bestaat. Toch kan ik er niets aan doen. Want, hoe cliché het ook klinkt, alle clichés zijn zo waar.

Heb jij nog iets toe te voegen aan dit lijstje?

x Anniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *