
Als nieuwe mama of papa is het je hoogste prioriteit om altijd de veiligheid en het welzijn van jouw ukkie te waarborgen. Daarom is het belangrijk om weloverwogen beslissingen te nemen over de producten die je voor jouw ukkie gebruikt, vooral als het gaat om bijvoorbeeld eetgerei en fopspenen. Je wilt daarom dan ook het beste voor jouw kroost. En tijdens de zoektocht naar de beste opties ben je ongetwijfeld geregeld de term BPA-vrij tegen gekomen. Maar wat is dat nu precies?!
BPA (Bisfenol-A) is een een synthetische verbinding dat veel voorkomt in plastic producten. Deze chemische stof wordt in verband met gezondheidsproblemen, waaronder hormonale onevenwichtigheden, en ontwikkelings- en gedragsproblemen bij zuigelingen en kinderen. Als ouder wil je daarom baby producten waarbij BPA-vrije grondstoffen gebruikt zijn. Houd hiermee rekening wanneer je fopspenen, flesjes en bijtringen koopt.
BPA-vrije Fopspenen
We groeien inmiddels al generaties op met fopspenen. Het zijn dan ook een van de meest voorkomende baby artikelen die we als nieuwe kopen. Maar welke moet je nu kiezen in het oerwoud der fopspenen? Ruw gezegd zijn er twee type fopspenen, die ik hieronder uitleg.
Siliconen fopspenen zijn gemaakt van een synthetisch, flexibel materiaal dat geurloos, smaakloos en duurzaam is. Ze zullen ook minder snel breken of misvormd raken na verloop van tijd. Deze fopspenen zijn gemakkelijk schoon te maken, kunnen worden gesteriliseerd en zijn hittebestendig. Bovendien zijn ze anti-allergeen, waardoor ze een goede keuze zijn voor baby’s met een gevoelige huid of allergieën.
Latex fopspenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber (meestal de Braziliaanse Hevea rubberboom) dat zacht en flexibel is en aangenaam aanvoelt. Ze hebben vaak de voorkeur van veel ouders omdat ze natuurlijker zijn en minder snel ongemak voor de baby veroorzaken. Ze kunnen echter een bepaalde natuurlijke geur hebben en kunnen na verloop van tijd verslechteren of beschadigd raken door blootstelling aan hitte, licht of chemicaliën.
Het type latex dat voor fopspenen gebruikt wordt, bevatten eiwitten en in dit geval ook allergenen. Dit kan bij sommige baby’s eventueel voor een allergische reactie veroorzaken. In dergelijke gevallen kunnen siliconen of synthetische latex een alternatief zijn.
BPA-vrije Eetgerei
Wanneer er een ukkie op komst is zal je je bestek, bekers, borden etc. gaan moeten uitbreiden. Glazen drinkbekers, porseleinen borden en harde zilveren lepels, zijn alles behalve aangenaam voor jouw ukkie. Je zal dus op zoek moeten gaan naar deugdelijke uitbreiding, dat zachter en niet breekbaar zijn. Net als bij de fopspenen is ook hier de grondstof waarvan het gemaakt is van belang. Je dient dus veelal dezelfde afweging te maken als wanneer je op zoek gaat naar de perfecte fopspeen.
BPA-vrije Bijtspeeltjes
Tandjes krijgen is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een baby en het hebben van een veilig en effectief bijtspeeltje is belangrijk. Maar anders dan bij de forspenen zijn er voor bijtspeeltjes andere (ook veilige) keuzes. Natuurlijk zijn er de BPA-vrije siliconen en latex bijtringen. Dit zorgt ervoor dat de bijtring van jouw ukkie zacht en flexibel is, waardoor je baby ze gemakkelijk kan vasthouden en kauwen. Het materiaal leidt er ook toe dat deze in allerlei vormen en texturen en kleuren beschikbaar zijn.
De andere keuze zijn houten bijtringen. Niet zo zeer de optie die wij in deze context willen geven, maar het past wel bij dit specifieke sub onderwerp. De houten bijtringen zijn vanzelfsprekend van natuurlijke materialen en vrij van chemicaliën. Anders dan de siliconen bijtringen zijn deze niet zacht en kleurrijk, en ook een stuk harder dan de andere keuzes.
Kortom, het kiezen van BPA-vrije producten voor uw baby is een belangrijke stap in het waarborgen van hun veiligheid en welzijn. Van fopspenen tot flessen en bijtringen, er zijn veel opties beschikbaar die vrij zijn van deze schadelijke chemische stof. Door weloverwogen beslissingen te nemen over de producten die u voor uw baby gebruikt, kunt u ze de beste start in het leven geven.
Disclaimer
Heb je twijfels over gebruik van bepaalde fopspeentjes, drinktuitjes, bijspeeltjes etc. Dan adviseren we je altijd dit met je huisarts of verloskundige/consultatie arts te bespreken. Die kunnen ingaan op jouw persoonlijke situatie.