Geplaatst op Geef een reactie

Top 10 Tips Om Je Kind Aan De Groenten Te Helpen

Als ouder wil je dat je kind gezond eet. Groenten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet, omdat ze belangrijke vitamines, mineralen en vezels leveren die nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Het kan echter een uitdaging zijn om jouw kind groenten te laten eten. Maar maak je geen zorgen, met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen kun je je kind helpen om van groenten te leren houden.


Inhoud Blog

Maak Groenten Leuk
Geef Het Goede Voorbeeld
Gezamenlijk eten
Ga Samen Koken
Altijd Groenten Toevoegen
Houd Rekening Met Portie Groottes
Niet Straffen
Niet Snacken Voor Het Eten
Blijven Proberen


We weten allemaal helaas maar al te goed dat kids groenten zoals bijvoorbeeld: boontjes, broccoli, bloemkool en worteltjes liever niet eten. Dus hoe zorg je als ouder nu dat jouw kind wel dagelijks voldoende groenten eet? Hier zijn enkele tips om jullie op weg te helpen.

Maak Groenten Leuk

Een van de gemakkelijkste manieren om jouw kind groenten te laten eten, is door ze leuk te maken. Kinderen zijn dol op spelen, dus waarom zou je van het eten van groenten geen spelletje maken? Snijd groenten in leuke vormen, gebruik kleurrijke borden of maak een speurtocht met een vegetarisch thema. Door groenten leuk te maken, stimuleer je je kind om nieuwe dingen te proberen.

Je kan jouw kind ook betrekken bij het plannen van de maaltijden die je gedurende week wil gaan maken. Laat ze een groente kiezen die ze willen proberen en een leuk recept vinden om samen te maken. Hierdoor voelt jouw kind zich meer verbonden met de maaltijd en is het ook leuker de samen bedachte maaltjes te proberen.

Het kan soms ook helpen om het eten zelf op te leuken. Je kan bijvoorbeeld bordjes of eten van hun lievelingshelden te gebruiken of ander leuk eetgerei, zoals we jullie hier eerder ook al over vertelde.

Handige Tools

Geef Het Goede Voorbeeld

Kinderen leren door naar hun ouders te kijken, dus zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft. Als jouw kind je ziet genieten van een groot bord met allerlei groenten, dan zullen zij eerder geneigd zijn deze ook te proberen.

Gezamenlijk eten

Ik kan me voorstellen dat voor de komst van jouw ukkie het eten er wel eens bij in schoot. Je at wellicht een snelle hap, voor de televisie of alleen. Dit zijn allemaal geen goede gewoontes nu jullie samen een kind hebben groot te brengen. En groot en sterk worden zij door hun groenten op te eten. Maak er dus een gewoonte van om samen te gaan eten en gewoon aan de eettafel eten. Maak er een gezamenlijke activiteit van en houd de televisie uit.

Altijd Groenten Toevoegen

Als er altijd groenten aanwezig zijn tijdens de maaltijd, zal jouw kind eraan wennen om ze te zien en zal het eerder geneigd zijn om ze te proberen. Probeer bij elke maaltijd minstens één groente op te nemen en moedig jouw kind aan om deze eerst te eten. Je kunt van groenten ook een snack-optie maken door ze in hapklare stukjes te snijden en ze aan te bieden met dip of hummus.

Ga Samen Koken

Wanneer kinderen betrokken zijn bij het kookproces, zullen ze enthousiaster zijn om nieuwe dingen te proberen. Laat jouw kind je bijvoorbeeld helpen bij het wassen en bereiden van de groenten. Indien jouw kleintje hier nog te klein voor is, laat ze dan regelmatig mee kijken met de bereiding van het eten en betrek hen in dit proces waar mogelijk.

Probeer Allerlei Groenten

Het is belangrijk om jouw kind een verscheidenheid aan groenten aan te bieden, omdat ze sommige misschien liever hebben dan andere. Probeer een mix van gekookte en rauwe groenten op te nemen en bied ze in verschillende vormen aan (bv. geroosterd, gestoomd, rauw, in een salade, enz.). Dit zal jouw kind helpen wennen aan de smaak en textuur van verschillende groenten en er een vinden ze genieten.

Je kunt ook proberen om groenten op verschillende manieren te introduceren. Als je kind bijvoorbeeld niet van rauwe wortels houdt, probeer ze dan te roosteren met een beetje honing of ahornsiroop voor een zoete en knapperige traktatie. Als je kind niet van broccoli houdt, probeer het dan eens te stomen en er dan een smoothie van te maken met wat groenten, fruit en yoghurt.

Forceer Het Niet

Het is belangrijk om te onthouden dat jouw kind misschien niet elke groente lekker vindt, en dat is oké. In plaats van jouw kind te dwingen iets te eten dat het niet lekker vindt, moedig je jouw ukkie aan om een ​​kleine hap te proberen en beloon je de inspanning. Het kan een hele tijd duren voordat een kind gewend is geraakt aan een nieuwe groente ontwikkelt, dus wees geduldig en volhardend.

Je kunt ook proberen om groenten toe te voegen aan het favoriete eten van je kind. Als je kind bijvoorbeeld dol is op pizza, probeer dan eens een zelfgemaakte pizza te maken met veel groenten erop. Als je kind van pasta houdt, probeer dan wat geroosterde groenten aan de saus toe te voegen.

Houd Rekening Met Portie Groottes

Begin bij het introduceren van nieuwe groenten met kleine porties. Je kind overweldigen met te veel van nieuwe groenten kan ontmoedigend werken. Verhoog geleidelijk de portiegrootte naarmate jouw kind meer vertrouwd raakt met de smaak en textuur.

Niet Straffen

Het gebruik van voedsel als beloning of straf kan negatieve associaties creëren met eten. In plaats van voedsel als beloning te gebruiken, kun je je kind prijzen voor het uitproberen van nieuwe groenten en het maken van gezonde keuzes. Als jouw kind weigert een groente te eten, straf hem dan niet. Moedig ze in plaats daarvan aan om het in de toekomst opnieuw te proberen.Niet Snacken Voor Het Eten

Als jouw kind al vol zit van het snacken of het drinken van sap voor een maaltijd, is het misschien niet geïnteresseerd in het proberen van nieuwe groenten. Zorg ervoor dat jouw kind wel een beetje honger heeft voordat jullie gaan eten. Dit maakt het makkelijker om groenten aan te bieden.

Blijven Proberen

Onthoud dat het tijd en geduld kost om jouw kind kennis te laten maken met het eten van groenten. Geef niet op als je kind in eerste instantie de groente weigert. Blijf het op verschillende manieren aanbieden en wees volhardend. Uiteindelijk zal jouw kind je misschien verrassen door te genieten van een groente die ze eerder niet lekker vonden.

Kortom, jouw kind helpen groenten te leren eten kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Door groenten leuk te maken, het goede voorbeeld te geven, jouw kind bij het kookproces te betrekken, een verscheidenheid aan groenten aan te bieden, niet te forceren, groenten een vast onderdeel van de maaltijden te maken, rekening te houden met portie groottes, voedsel niet als beloning of straf te gebruiken, door ervoor te zorgen dat jouw kind honger heeft en het blijft proberen, kunt u jouw kind helpen een smaak voor groenten te ontwikkelen en ervan te leren genieten als een vast onderdeel van zijn dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *